A NIM játékprogram használata

 

1. Hardver-szoftver igény

 

A program a ma általában használatos gépek bármelyikén képes működni. Különösebb hardver igénye nincs. Tökéletesen fut DOS 6.22, Windows 95, Windows 98 operációs rendszereken. Utóbbi kettőnél az ablak méretét teljes képernyőre kell beállítani, és újra indítani a programot. A Microsoft továbbfejlesztett operációs rendszerein (XP, Millennium, 2000) is fut a program, de előfordulhatnak kisebb kellemetlenségek:

 

2. Telepítés, indítás

 

Telepítés floppy lemezről:

Letöltött program kicsomagolása:

A nimcsom.exe fájl önkicsomagoló állomány. Egyszerűen el kell indítani és megadni a helyet, ahol létre jön a nim könyvtár. A játék indítása a nim könyvtárban lévő nim.exe-vel történik.

 

3. A program lehetőségei

 

A programhoz egér nem használható, csak billentyűzettel működik. A képernyő négy ablakra van felosztva. (2. ábra) A menüablakban nyilakkal lehet közlekedni a menüpontok között, ENTER lenyomására a menüpont érvényesítésre kerül. A játék a játékablakban folyik. A beállításokra vonatkozó információk (játék módja, szint, játékosok) a fejlécben olvashatóak. Az üzenetablakban mindig az aktuális almenü, játékkal kapcsolatos információk, ill. segítség jelenik meg. Az ESC billentyűvel lehet kilépni a játékból, menüből, de a programból való kilépés csak a főmenü kilépés gombjával történhet.

 

Menüpontok

 

Beállítások

- tanulójáték szintek: 1-10
- szabadjáték szintek: kezdő, haladó, profi, egyéni állások

- játékos – számítógép
- játékos – játékos
- számítógép – számítógép (bemutatójáték)

- Egy játék újrakezdése
- Visszalépés akár egészen a játék elejéig
- Segítség (csak tanulójátéknál)

- Ellenfelek: játékos - számítógép
- Játéktípus: szabadjáték
- Játékszint: kezdő

 

Tanulójáték

 

Az ellenfelek csak számítógép és játékos lehet. Ebben a játéktípusban a legegyszerűbb kiinduló állásoktól haladhat a játékos az egyre bonyolultabb állások felé, így lehetőség nyílik arra, hogy fokozatosan fejlődjön a játékban. A tanulójáték kiválasztásakor eldönthetjük, hogy melyik szintről szeretnénk indulni. Szintugrás feltétele: segítségkérés nélkül hat megnyert játék. Az új játékok kezdése felváltva történik addig, amíg három játékot meg nem nyert a játékos. Ezután a játék kezdetekor a játékos eldöntheti, hogy ki kezdjen. A játékban lehetőség van segítség kérésére és visszalépésre, akár egészen a játék első lépéséig.

 

Szabadjáték

 

Ebben a játéktípusban beállíthatjuk a játékosokat, kiválaszthatjuk, hogy milyen nehézségi fokon szeretnénk játszani, sőt akár egyéni állásokat is kipróbálhatunk. Szintugrás itt csak akkor van, ha külön beállítunk egy másik szintet. A szabadjátékban a segítségkérés lehetősége nem él, de visszalépésre itt is van mód.